Pocherade- eller förlorade ägg

Antal portioner: fritt antal

Ingredienser

  • ägg
  • vinäger eller salt

Beskrivning

Använd en bred mellanhög kastrull. Pochera inte mer än fyra ägg i taget.

  1. Koka upp vattnet tillsammans med 3 msk vinäger per liter vatten alternativt 1 msk salt per liter vatten.
  2. Knäck ägget försiktigt i en kaffekopp. Ska du pochera flera ägg, använd fler koppar. Sänk värmen eller dra kastrullen från plattan, men vattnet måste fortfarande sjuda. Häll försiktigt ner äggen i vattnet.
  3. Pochera i 3-5 minuter, gulan ska vara flytande och vitan fast.
  4. Lyft upp med hålslev.
  5. Låt rinna av och trimma ägget om det behövs med ett glas. Salta

Förlorade ägg: Skillnaden mellan förlorade ägg och pocherade ägg är att på förlorade ägg ska gulan synas och inte vara täckt av vitan. Det åstadkommer du genom att bara använda lite vatten, ca 3cm i botten på kastrullen. Iövrigt går det till på samma sätt som pochering.