Béarnaisesås

Antal portioner: 4 st

Ingredienser

  • 3 st äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vitt vin
  • 180 g osaltat smör
  • 10 st pepparkorn, grovmalda
  • 3 st scharlottenlökar, finhackade

Beskrivning

  1. Smält smöret på svag värme. Skumma avlagringarna från ytan så att smöret blir klart.
  2. I en liten kastrull kokas vinäger, vitt vin, pepparkorn, scharlottenlök o dragon. Koka samman tills 2 msk återstår. Låt svalna.
  3. Tillsätt äggulorna, salt o lite cayennepeppar o vispa i en halv minut. Sätt kastrullen på svag eller i vattenbad och vispa hela tiden tills blandningen är krämig och tjock.
  4. Tag kastrullen från värmen o vispa i det skirade smöret, först droppvis några droppar i taget, sedan snabbare. Undvik att vispa i bottensatsen från smöret.
  5. Sila såsen och tillsätt 1 msk finklippt persilja o 1 msk dragon i vinäger. Smaka av med salt och peppar.