Nässelsoppa

Antal portioner: 4 personer

Ingredienser

  • 2 l små, späda nässlor
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 1 l vatten och 1 buljongtärning eller 1 liter hönsbuljong
  • 1,5 st gul lök, hackad
  • 1 msk maizena blandat med 3 msk vatten
  • 25 g smör
  • salt och vitpeppar
  • finhackad gräslök till dekoration
  • 4 st pocherade ägg eller 4 st kokta äggulor och 30 g smör salt/cayennepeppar, finhackad persilja

Beskrivning

  1. Rensa nässlorna noga i en stor balja med kallt vatten. Koka nässlorna i 2-3 minuter. Använd en stor kastrull med vatten som täcker nässlorna. Sila noga och spola nässlorna med kallt vatten. Finhacka nässlorna.
  2. Använd en tjockbottnadkastrull och fräs den finhackade löken i smör. Tillsätt nässlorna.
  3. Häll på vatten och buljongentärningen eller den färdiga buljongen och koka upp. Rör ner maizenablandningen och smaksätt. Tillsätt mjälken.
  4. Pochera äggen eller gör äggbollar så här: blanda kokta äggulor med smör och kryddor till en jämn smet. Forma till bollar och ställ dem kallt. Bollarna rullas föra servering i finhackad persilja och då behövs inte gräslöken som dekoration.

Servera soppan i varma tallrikar med äggbollar eller pocherade ägg med finhackad gräslök.