Norrlandsgaranti

Norrlandsgaranti

Norrlandsägg AB packeritvättar alla ägg och garanterar konsumenten ett så rent ägg som möjligt. Företaget hanterar bara svenska ägg som produceras under Svenska Äggs omsorgsprogram. I förpackningar där asken anger Norrlandsägg / Yttertavle ägg finns endast ägg som producerats i Norrland. I locket på asken kan ni se producentnumren för alla våra norrländska äggleverantörer. Äggen i din förpackning skall då ha någon av dessa producentnummer. Alla ägg är garanterat fria från syntetiska färgmedel och antibiotika. I produktionen har bästa möjliga miljöteknik använts.

Pelle&Lisa / Norrlandsägg Norrlandsgaranti
Pelle&Lisa / Norrlandsägg - Kvalitets diagram
Pelle&Lisa / Norrlandsägg - Kvalitet-skillnad

Varför packeritvättar Pelle & Lisa / Norrlandsägg / Yttertavle ägg alla ägg till konsumenten?

I dagens djurvänligare produktionssystem lägger hönorna äggen i ett rede eller ibland i ströbadet. När äggen värps är de fortfarande fuktiga på skalet och urinämnen och rester av ströbädden fastnar lätt på äggen. Smuts, damm och organiska ämnen gör att bakterier trivs på skalet. Resultat från tvättning av ägg har visat att bakterier och damm avlägsnas effektivt vilket ger en förbättrad livsmedelshygien när sådana ägg används i känsliga miljöer.

Noggranna undersökningar visar att äggets innehåll inte påverkas vid användning av moderna packeritvättar med inbyggda styr- och regleringsfunktioner. Inte heller påverkas lagringsdugligheten. För konsumenten är det tryggt att veta att skalet är fritt från föroreningar och att bakteriehalten är låg.

Hur går packeritvätt av ägg till?

Packeritvätt sker i en noggrant kontrollerad process. Äggen transporteras genom en tvättunnel med stigande temperatur och duschas med vatten innehållande en låg koncentration av tvättmedel. I det sista steget sköljs äggen av med hett rent vatten och torkas före kvalitetskontroll och märkning. Tvättprocessen övervakas kontinuerligt av packeriets personal.

På packeriet märks varje äggask med ett Bäst-Före-Datum. Detta datum ligger 28 dagar efter att ägget värpts. Om äggen förvaras svalt håller de flera veckor längre än till Bäst-Före-Datum.

När skalet på ägget inte vill släppa beror det på att ägget är väldigt färskt. Ta fram ägget en dag i rumstemperatur innan kokning så släpper skalet lättare.

Pelle&Lisa / Norrlandsägg - Datum