Majonnäs

Antal portioner: ca 4

Ingredienser

  • 2 st äggulor
  • 2 msk vitvinsvinäger (eller citronsaft)
  • 3,5-4 dl olja
  • nymald vitpeppar
  • dijonsenap efter smak (om du vill)

Beskrivning

Till att börja med måste alla ingredienser hålla rumstemperatur när du gör majonnäs.

  1. Vispa samman äggulorna med en msk vinäger eller citronsaft och senap i en mindre skål. Salta och peppra. Vispa tills blandningen tjocknar.
  2. Droppa oljan, först mycket långsamt samtidigt som du fortsätter vispa. När ängden börjar bli en deciliter majonnäs kan du hälla i oljan lite snabbare, i en tunn stråle. När oljan är iblandad vispar du restrerande vinäger eller citronsaft och eventuellt mer senap,salt och peppar efter tycke och smak.
  3. Tycker du att majonnäsen är lite för tjock tillsätter du lite ljummet vatten.